thumb_IMG_8845_1024-2.jpg

Trädgården

Det finns en liten, liten vik på östra sidan av Tjörn som heter Svanviks kile. Min trädgård ligger i en syd-väst sluttning med skogen i ryggen och med fuktängar i förgrunden. Ömse betade som obetade, där älggräs och vass dominerar fullständigt. Här köpte vi ett litet torp som inte gick att rädda och byggde istället ett jättehus. Sommaren 2014 flyttade jag in. Trädgården var obefintlig, en naturtomt med ett icke existerande kultiverat växtmaterial, men med magiska omgivningar. Det första som anlades var en terrass ut mot havet, där köksträdgården skulle få bo. 

Detta är en ung, framväxande trädgård som också är min arbetsplats. Inget i trädgården är heligt, allt används flitigt i alla de blomsterarrangemang i säsong, som skapas här. Med frigående fjäderfän som blåser liv i trädgården och skapar en helhet, är detta också ett exempel på samspelet mellan djur och trädgård – kretslopp och biologisk bekämpning. Svensk myskanka, Bohuslän Dals svarthöna, påfåglar och indiska påfågelduvor gör stor nytta i kampen mot skadegörare (förutom att sprida skönhet).  

Jag älskar att skriva och snacka om trädgård! Hela min verksamhet vilar på mitt manifest som lyder: ”En annan slags trådgård försöker utmana och ifrågasätta traditionella trädgårdsnormer i både handling och skrift”. Min förhoppning är att förmedla trädgårdsglädje på ett mer inkluderande sätt. 

thumb_IMG_1979_1024.jpg